Nail stamping tricks & tips

by - 10.11.16


Moram priznati da do prije kojih 2-3 godine nisam ni sanjala da ću usavršiti pečatiranje, a kamoli dijeliti savjete u vezi istog. No eto, i to se dogodilo, a za sve su krive moje drage blogokolegice koje su me malo žešće navukle na ovu skroz zabavnu nail art tehniku. :) Budući da sam do sad stekla već dosta iskustva, odlučih staviti sve na hrpu i usput odgovoriti na sve one upite iz inboxa kojih je bilo stvarno dosta. Trudila sam se obuhvatiti ono najbitnije, no ukoliko imate još kakva dodatna pitanja slobodno pitajte. :) 


KAKO JE SVE KRENULO?

Moj prvi susret s pečatiranjem bio je Essence stampy set koji sadrži pločicu, pečat i metalnu strugalicu. Uz to sam kupila i njihov bijeli stampy lak koji se na kraju osušio prije nego sam uopće uspjela nešto naštambiljati. :D Isprobavala sam ja to u nekoliko navrata i različitih poza, ali rezultat je uvijek bio isti, ili bolje rečeno, nije ga ni bilo. I tak sam ja odustala od tog sporta. Ni na kraj pameti mi nije bilo da je možda do pločice, pečata ili nečeg trećeg, u što me uvjerila moja draga blogokolegica Mala Palčica. I tu kreću moje prave nail stamping pustolovine. Btw ako vas zanima kako je izgledala moja prva pečatirana manikura možete ju vidjeti OVDJE. :)


ŠTO VAM JE SVE POTREBNO ZA (ŠTO USPJEŠNIJE) PEČATIRANJE?

  • pločica
  • pečat
  • strugalica
  • lakovi 
  • valjak za čišćenje odjeće/skupljanje dlaka
  • odstranjivač laka za nokte/aceton
  • vata/blazinice
  • tekući lateks
  • nadlak

Više o svakoj stavki u nastavku. I da odmah kažem, cijeli tekst nastao je na temelju mojeg vlastitog iskustva proizašlog iz svih mojih dosadašnjih uspjeha i fejlova. Nadam se da će bar nekome biti od koristi. :)


PLOČICE

Najbitnija stvar kod pločica je to da je ona dovoljno duboko i precizno izrezbarena. Bez toga se možete slikati. :D Zato pazite gdje i što kupujete! Pločice dolaze u različitim oblicima i veličinama, a izbor motiva je zbilja ogroman - od geometrijskih, čipkastih, cvjetnih, životinjskih, pa sve do blagdanskih. Za svakog po nešto. :) Ja sam do sad imala prilike isprobati nekoliko različitih brendova pločica s različitih web shopova, a više o svakoj od njih pročitajte u nastavku.


Krenimo s MoYou London, mojim prvim pločicama s kojima je stvarno milina raditi i kojima nisam našla ama baš ni jednu manu. Odlično surađuju sa svim pečatima i lakovima kojima sam probala pečatirati. Ukoliko se odlučite na kupnju ovih pločica bilo bi dobro da bar otprilike znate veličinu svojih noktiju te ih usporedite s veličinom uzoraka na pločicama budući da njihove pločice dolaze u dvije verzije - regularna s manjim uzorcima te XL s većim uzorcima. Fora je u tome da su neki uzorci na XL pločicama preveliki pa ne izgledaju baš najljepše na kraćim i užim noktima. Meni, na sreću, odgovaraju obje veličine s tim da mi ovi manji uzorci taman na milimetar prekriju cijelu ploču nokta. Da su mi nokti mrvicu duži onda to već ne bi izgledalo lijepo. No, na sreću preferiram kraće nokte i nemam ih u planu puštati tako da problema nema. :)

Zatim su na redu pločice s Born Pretty shopa koji u ponudi ima okrugle, kvadratne i četvrtaste pločice. Isprobala sam ih dosta i uglavnom sam sa svima zadovoljna, no moram napomenuti da određeni pečati i lakovi ne funkcioniraju baš najbolje s određenim pločicama. Upravo iz tog razloga dobro je imati nekoliko pečata različitih materijala.

Slijede hehe pločice za koje vrijedi isto što i za Born Pretty pločice. Dakle, pojedini lakovi i pečati ne idu skupa s pojedinim hehe pločicama što ne znači da ne valjaju već samo treba naći odgovarajući pečat i problem riješen. :) 

Više o navedenim pločicama, te gdje ih najpovoljnije nabaviti pročitajte OVDJE

Kad smo već kod pločica, moram spomenuti i Moyra pločice koje sam otkrila tek nedavno, i to zahvaljujući svojim dragim blogokolegicama. Osobno ih još nisam probala, ali koliko sam uspjela vidjeti čine se super. Usput, shop je hrvatski. :)


PEČATI

Danas postoji ogroman izbor pečata raznih oblika, veličina, materijala, ali i cjenovnog ranga. Na vama je da izaberete najbolji za svoj oblik noktiju jer nekome više odgovaraju mekši, a nekome tvrđi pečati. Uz to, ne surađuju svi pečati jednako dobro sa svim pločicama i/ili lakovima. Baš zato ih je dobro imati u nekoliko različitih verzija, barem jedan 'obični' i jedan prozirni za preciznije ciljanje uzoraka na nokat. Ja ih trenutno imam 5, a najčešće koristim bijeli s eBaya (LINK), sivi MoYou London (LINK), te prozirni Born Pretty (LINK). Eh da, neke pečate je prije korištenja potrebno lagano izrašpati kako bi se skinuo onaj sjajni sloj (npr. ovi moji eBay i MoYou), a neki pak odlično funkcioniraju upravo onakvi kakvi jesu (većina novih/prozirnih pečata, njih nemojte dirati i držite ih podalje od acetona kako ih ne biste uništili/zamutili). Pečatirati možete na dva načina, prvi je taj da pečat kotrljate po noktima, a drugi da jednostavno nokat stisnete u pečat. Ja najčešće prakticiram ovo drugo jer mi je nekako jednostavnije.



STRUGALICE

Kod kupnje pečata obično dobijete one plastične strugalice gratis. Hvala bogu, metalne su odavno izašle iz mode. Ja ne koristim niti jedno, a pogotovo ne metalne jer ne želim oštetiti pločice. Za tu svrhu najbolje su se pokazale stara osobna, kreditna kartica, kartice iz Bipe i dm-a s kojima skupljate bodove i tome slično. Ili ako baš želite 'profi' strugalice, možete ih naći OVDJE. Što se tiče samog korištenja strugalice, mislim da je tu dosta bitna tehnika tj. brzina i kut pod kojim ju povučete (cca 45°). E sad, ja ju nekad povučem samo u jednom smjeru, a nekad u više smjerova. Nema nekog posebnog pravila, to najbolje procijenite sami i vidite kako vama najbolje odgovara.



LAKOVI 

Od lakova za pečatiranje definitivno preporučam one s Born Pretty-ja. Posebnu pažnju obratite na velike Ya Qin An (LINK) te male četvrtaste Born Pretty s krunom (LINK), najbolji su! Imala sam ih prilike isprobati i sama i svi do jednog su se pokazali odlični kao što ste mogli vidjeti i sami ukoliko me pratite. :) Što se tiče OVOG zlatnog laka, on je najbolje surađivao s MoYou London pločicama, dok sam s određenim Born Pretty pločicama imala problema.


Osim lakova za pečatiranje koristiti možete i one najobičnije i najjeftinije, bitno da su jače pigmentirani tj. da prekrivaju u jednom sloju. Sigurna sam da svatko u kolekciji ima i takvih primjeraka. Ja uvijek najprije isprobam na komadu papira ili staroj manikuri pa si zabilježim koji lak valja za tu svrhu. Ako ste početnik, za prvu silu nabavite kvalitetan crni i bijeli lak jer ćete njih najviše koristiti. Od jeftinijih i lakše dostupnih preporučam WYNIE, španjolski brand koji možete naći u People Marketu (Zagreb) i pojedinim kineskim dućanima. Koštaju svega 10 kn, a stvarno su odlični. Ovo su bili i moji prvi lakovi kojima sam pečatirala, s tim da crni koristim i dan danas. :) Od ostalih lakova preporučam Golden Rose, posebno one iz Rich Color linije, zatim Essie, KIKO, Essence, Avon... Manje više kod svakog brenda imate lakova koji će poslužiti svrsi. 



VALJAK ZA ČIŠĆENJE ODJEĆE

Sigurno se pitate koji hell ovo čudo radi ovdje. :D E pa, vjerovali ili ne, ovaj valjak je jako praktična stvarčica kod pečatiranja. Umjesto da nakon svakog pečatiranog nokta pečat brišete acetonom i pritom riskirate da vam se vata zakelji za nokte ili, ne daj bože, uništite pečat, lijepo ga prislonite na valjak i u sekundi je čist. :) Ja sam svoj nabavila u Jysku (LINK), a cijena mu je bila samo 8 kn. 



TEKUĆI LATEKS

Odlična stvar za zaštitu kožice oko noktiju! Ako nemate tekući lateks iskoristiti možete i običan Drvofix ili bilo koje ljepilo tog tipa. Jednostavno ga namažete oko noktiju, pričekate da se osuši, naštambiljate nokte i na kraju pincetom samo povučete lateks/ljepilo. Čišćenje nereda svedeno je na minimum, a onome tko se sjetio ovog svaka čast na ideji! Ja od nedavno imam i koristim Born Pretty peel off tape (LINK) i moram reći da mi je to do sad najbolja stvar za ovu svrhu i puno brže se suši za razliku od npr. Drvofixa. Eh, da sam ga bar imala kad sam radila onaj metallic gradient, vjerujem da se jako dobro sjećate koji (LINK). :D Ako pak nemate ništa od navedenog, poslužit će i običan selotejp koji vrlo brzo i lako skida ostatke pečata s kožice oko noktiju.



DODATNI SAVJETI

Nakon što odlučite kako će izgledati vaša manikura, izvadite iz kutija/ladica sav potreban materijal (željene nijanse lakova, pločice itd.) i stavite ga na stol kako bi vam bio nadohvat ruke i kako biste izbjegli eventualne incidente. Vjerujte mi, naučila sam to na teži način. :D Najgore je dok si skoro pa gotov a lak koji ti baš treba je u nekoj od kutija i onda dok ga tražiš onak za bezveze okrzneš nokat. -.-

Prije nego uopće krenete s pečatiranjem provjerite da li je bazni lak u potpunosti suh. Meni su za tu svrhu najdraži Essie lakovi jer se suše najbrže od svih lakova koje imam. Kad ne koristim njih obavezno stavim sloj brzosušećeg Essence Better Than Gel Nails nadlaka i nakon par minuta nokti su spremni za pečatiranje.

Još jedna prednost nadlaka je ta da ako recimo ne uspijete isprve lijepo prenesti uzorak na nokat, natopite blazinicu acetonom i lijepo lagano obrišite to što ste naštambiljali. Fora je u tome da ćete skinuti samo uzorak i dio nadlaka, a bazni lak će ostati na mjestu i nećete morati ponovo lakirati sve ispočetka, ako me kužite. :D

Za brisanje odnosno čišćenje pločica koristite odstranjivač laka za nokte koji ne sadrži ulje već aceton. Uljni odstranjivači mogu ostaviti onaj film zbog kojeg pečatom nećete moći lijepo pokupiti uzorak. Moji favoriti su Aveo badem (kojeg, nažalost, više nema u prodaji) i lubenica. Hibiskus i lotus mi se uopće ne sviđaju i neću ih kupiti ponovo.


Metalne strugalice izbjegavajte u širokom luku!

Ukoliko pečatirate s običnim lakovima morate biti jako brzi jer se oni suše brže od lakova namijenjenih pečatiranju. Ako niste dovoljno brzi, lak će vam se osušiti već na pločici i/ili na pečatu ako uopće uspijete podići uzorak. Dakle, brzina igra veliku ulogu! Još jedan ajmo reći nedostatak običnih lakova je to što postoji veća mogućnost da će vam nadlak razmazati dizajn nego što bi to bio slučaj s lakovima za pečatiranje. 

Prije nego krenete na zadnji korak odnosno nadlak, bolje se strpite još malo kako biste bili 100% sigurni da je manikura u potpunosti suha i kako ne biste razmrljali dizajn. U međuvremenu pogledajte epizodu najdraže serije, neki video na YouTubeu ili nešto treće. Kada stavljate nadlak pokušajte to napraviti u maksimalno 3 lagana poteza. Meni se znalo više puta dogoditi da budem prezadovoljna manikurom i onda ju uništim nadlakom, a sve zbog nestrpljivosti i brzopletosti. 

I za kraj, obavezno očistite eventualni nered oko noktiju jer uzalud vam trud svirači ako manikura ne izgleda uredno. Za to vam treba aceton, tanki nail art kistić i malo strpljenja. Ja za tu svrhu koristim one najtanje i najmanje kistiće iz pinky nail art seta s eBaya (LINK).



Mislim da bi to bilo to. Ne pada mi više niš na pamet. xD Ako vas zanima još nešto slobodno pitajte. Možda se na prvi pogled sve skupa čini prekomplicirano, ali stvarno nije. Malo vježbe i nemate beda. :D Zapravo, najbitnije od svega je da imate kvalitetnu opremu koju danas možete naći za zbilja jeftine pare. Post je prepun linkova pa škicnite gdje što nabaviti. :) Nadam se da je ovaj post bar nekome bio od pomoći s obzirom koliko dugo sam ga pisala haha. :D

Nego, što vi mislite o pečatiranju? Imate li možda kakav savjet u vezi istog?
Čitamo se uskoro! :)


You May Also Like

18 comments

  1. Super ti je post, vrlo poučan, mislim da bu puno pomoglo onima koji se nikad nisu lovili pečatiranja. <3 Ovo s valjkom za odjeću se opće nisam setila, moram si nabavit jednog. :D Ja sam ti ona nestrpljiva koja mesto da pogleda video na yt ide odma lakirat nadlak i spizdi manikuru. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tnx :) Jep, valjak je prva liga, svakak si nabavi jednog. Meni ga je keva kupila kaj bum kakti skupljala dlake od Rikija, a na kraju valjak opće nije videl dlake haha xD A tak ni ja prije nisam imala strpljenja, a sad ak mi se i žuri nekam nadlaka radije preskočim. Kaj je sigurno je sigurno :D

      Izbriši
  2. Svaka čast na ovako iscrpnom i kvalitetnom postu. Sve si lepo od A do Š objasnila šta, kako treba.
    Mislim da su za uspešno pečatiranje ključni vreme i iskustvo, sve se da naučiti. Samo malo treba vežbati dok ne uvidimo šta je to što nam najviše odgovara. :)
    I da, dobro si me podsetila na ovaj valjak, moram ga uzeti, uvek kao debil tražim selotejp po kući da bih imala čime da čistim pečate. :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj post će svima doći ko budali šamar :D Svaka ti čast Sane, ovo je trebalo natipkati :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tenkju :) Ma ako bar nekome pomogne - ja sretna :D

      Izbriši
  4. pa svi aveo odstranjivaci imaju ulje u sebi vidis da ti u oblacicu pise ol

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jep, vidim. Ali npr. na flašici od hibiskusa baš piše 's visokovrijednim uljem', a na lubenici se ne spominje nikakvo ulje (bar ne na onoj etiketi na hrv) pa sam zbog toga zaključila da odstranjivači s acetonom nemaju ulje, a ovi bez acetona imaju. :D Ne kužim se u sastojke ni pol posto, ali zato osjetim razliku dok skidam lak s noktiju ili brišem pločice s jednim ili drugim. Btw pločica mi se od hibiskusa koji je bez acetona presijavala u duginim bojama i površina je bila onak masna. Valjda onda ulogu igra ovo 'mit aceton' i 'ohne aceton', nemam pojma :D

      Izbriši
  5. Svaka cast na ovom postu, trebalo je to sve napisati ali mislim da si obuhvatila bas sve sto se tice pecatiranja. Ja sve sto znam o pecatiranju dugujem jednoj divnoj djevojci po imenu Sanela :D
    Stvarno cu ti biti vjecno zahvalna na svim savjetima i preporukama jer si mi puno pomogla i naucila me kako se to radi.
    Super mi je ova ideja sa uzorcima lakova na papiru, mogla bi si i ja to napraviti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Maja :) Hehe ti si prva imala čast vidjeti dobar dio svega ovog još daaavnih dana. Baš mi je drago da sam pomogla, bar s onim teorijskim djelom. Danas si bome pravi profić u pečatiranju, a vidim da i kolekcija pločica svakim danom sve više raste :D

      Izbriši
  6. Ovo je vjerojatno najbolji post koji sam procitala na ovu temu. Sve je detaljno opisano i razradeno, savjeti su svi na mjestu. Bravo!
    Nisam bas ljubitelj pecata (vise sam za free hand crtanje), ali mozda i ja zapocnem novi obicaj :)

    Honey - blog Royal Lifestyle - Twitter - Instagram

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! :)
      I ja sam u početku uživala u freehandu, ali otkad sam se navukla na pečatiranje rijeko kad više crtam nešto sama...

      Izbriši
  7. Prvi deo kao da sam prepisala. :D Inače je sastavljen moj post na ovu temu i uskoro ga objavljujem. Takođe sam počela sa Essence pločicom i pečatom, i planirala u potpunosti da odustanem jer je bilo previše loše. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedva čekam vidjeti tvoj post :)
      Same here! :D Essence ima zbilja odličnih proizvoda, ali set za pečatiranje definitivno nije jedan od njih.

      Izbriši
  8. ovo za pločice i lakove nisam znala, imat cu na umu kad sljedeći put budem radila pečatiranje. svakako jako koristam post, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Temeljito sam pročitala post i spremam ga u bookmarkse da ga imam pri ruci jednom kada se odlučim za ovu avanturu :)
    Iva

    OdgovoriIzbriši

Thank you for visiting my blog! Have a nice day! :)