My hand & nail care

by - 27.1.15


Lijepi nokti za mene su, prije svega, njegovani i uredni nokti, a između ostalog i jedna od prvih stvari koje primijećujem na drugima. Za jednu lakoholičarku možda ne posvećujem preveliku pažnju njezi ruku i noktiju, no ipak se trudim koliko-toliko držati sve pod kontrolom, pogotovo u ovim hladnim zimskim mjesecima. Ako vas zanima koje to proizvode koristim i na koji način, nastavite čitati. :)

Za početak, kratka priča o mojim noktima...

Do prije kojih 4-5 godina moji nokti bili su ultra kratki i gotovo uvijek obojeni u crno. Nokte nisam nikad grizla, ali zato kožicu jesam, pogotovo u stresnim situacijama kojih je, fala bogu, bilo mali milijun. Ne moram ni spominjati da su mi bazni lak i nadlak u to vrijeme bili jedna velika nepoznanica. A onda sam, malo po malo, počela otkrivati nail blogove, primjećivati sve te lijepe manikure i tako sam se s vremenom i ja sama ufurala u cijelu ovu priču. :D


1. SKRAĆIVANJE I OBLIKOVANJE NOKTIJU

Ono što nikako ne volim vidjeti su nokti nejednake dužine. Nisu ni moji na milimetar jednaki, ali trudim se. :D Osobno preferiram kraće nokte tako da ih rašpam jednom tjedno kako bi ostali željene dužine i oblika, a jednom mjesečno ih obavezno ispoliram. Za tu svrhu koristim Essence 6u1 buffer rašpicu koju toplo preporučam. Meni je ovo već treća po redu, zbilja je kvalitetna i traje mi najmanje pola godine. Dakle, nokte na rukama nikad ne režem škaricama i/ili grickalicom već ih kratim rašpicom, a osim ove 6u1 koristim i metalnu Ebelin rašpicu za bočne rubove nokta, te grickalicu za eventualne zanoktice. Nokte obično rašpam prije nego skinem staru manikuru i to u svim mogućim smjerovima, što i nije baš pohvalno. Bilo kako bilo, vama ipak preporučam da nokte rašpate u samo jednom smjeru, te da izbjegavate metalne rašpice u širokom krugu, pogotovo ako imate slabe i krhke nokte sklone listanju i pucanju. Ne želim nikoga imati na savjesti. :D Kad smo već kod rašpica, želja mi je isprobati i koju staklenu ili kristalnu, pa ako imate kakvu preporuku slobodno pišite. :)



2. SKIDANJE LAKA

Nakon što su nokti lijepo fino oblikovani, vrijeme je za skidanje starog laka. Za tu svrhu koristim običnu vatu i zeleni Aveo aceton s mirisom badema koji košta oko 4 kn (125ml), a dostupan  je u Mulleru. Ni sama ne znam koliko sam bočica već potrošila, samo znam da barem jednu uvijek moram imati na rezervi. Uz ovaj zeleni Aveo postoje još dvije verzije, no uglavnom kupujem njega. Odlično obavlja posao, ne isušuje mi kožicu oko noktiju, jeftin je, a uz sve to ima i lijep miris. Di ćeš bolje? :D



3. NJEGA KOŽICE OKO NOKTIJU

Nakon skidanja starog laka ruke operem sapunom i vodom. Zatim kožicu oko noktiju namažem Essence njegujućim uljem za nokte, ostavim par minuta da se upije i drvenim štapićem potisnem kožicu, te odstranim višak. Tu i tamo taj višak uklonim grickalicom. Vama preporučam da to ne radite jer na taj način možete pokupiti neku infekciju ukoliko se porežete i napravite ranicu. Što se tiče Essence ulja, meni ono prekrasno miriši, a u zadnje vrijeme ga često koristim i prije fotkanja manikura za blog. :) Za njegu kožice sam jedno vrijeme koristila Oriflame univerzalni balzam koji je stvarno odličan proizvod, a povremeno (čitaj: kad nisam jako lijena) za tu svrhu koristim kokosovo ulje.



4. BAZNI LAK

Prije stavljanja baznog laka, ruke obavezno još jednom dobro operem kako bih uklonila suvišne masnoće. Jedno vrijeme koristila sam svima dobro poznati Eveline 8u1, a onda sam na preporuku Pandore kupila Essence Ultra Strong Nail Hardener. Meni su u početku bila odlična oba, no bilo bi u redu da čujete i moje prvo (i ne baš najljepše) iskustvo sa slavnim 8u1. Dakle, od samog početka koristila sam ga kao bazni lak, nisam se ni trudila pridržavati uputa navedenih na kutijici. Nokti su mi stvarno bili čvrsti kao nikad, bio je to jedan od rijetkih proizvoda koji je radio upravo ono što obećava. I sve je to bilo lijepo, divno i krasno do trenutka kad se s mojim noktima nije počelo događati nešto čudno. Osim neugodne boli, nokti su mi počeli zadebljano rasti, a uz to su se pojavile i neke crvene linije ispod noktiju. Totalno bolesni i bolni prizor. Uglavnom, lak sam prestala koristiti iste sekunde, a kasnije, kad sam se malo bolje informirala, shvatila sam da je to bila reakcija na formaldehid. Oporavak je trajao dosta dugo i sad se za svaki slučaj držim Essence baze s kojom nisam imala nikakvih problema. Ukoliko i vi primijetite bilo koju od ovih nuspojava, preporučam da iste sekunde skinete lak, dobro operete ruke i pospremite ga za neke bolje dane. Naša draga Martina s bloga Dear Skin nedavno je pisala o alergijama na kozmetiku gdje, između ostalog, spominje i formaldehid, pa obavezno škicnite ako još niste.



5. NADLAK

Moj najdraži nadlak je, bez imalo razmišljanja, Essence Better Than Gel Nails. S ovim nadlakom, lak se na noktima osuši stvarno brzo, a moje manikure traju minimalno tjedan dana. I još jedna zanimljivost - dosta cura me znalo pitati kod koga idem gelirati nokte haha. Očito da jedan sloj ovog nadlaka čini čuda. :D 



6. NJEGA RUKU

Kreme za ruke najčešće koristim zimi, a Garnier Intensive Care Repairing jedna je od boljih krema koje sam imala prilike probati. Potpuno se upije kroz nekoliko minuta, a koža nakon toga bude glatka i mekana na dodir. Osim ove kreme, koristim još dvije. Nivea Soft ima rezervirano mjesto kraj kreveta, a L'Occitane kremu s cvijetom kakaovca uvijek nosim u torbi. L'Occitane kremu osvojila sam na blagdansko/zimskom natječaju kod cura sa Girlysh beauty bloga i to zahvaljujući mojim medekima. Baš sam bila happy što ću konačno i ja isprobati jedan od proizvoda o kojem sam do tad imala prilike samo čitati. Krema je stvarno odlična, brzo se upije i baš fino hidratizira i omekša ruke. A ni miris nije loš, daleko od toga. :)



7. SPAŠAVANJE NAPUKLIH NOKTIJU

Ako vam ubuduće napukne nokat, zaboravite na skraćivanje svih noktiju, još uvijek ima nade za spas. :) Sve što vam treba je komadić vrećice čaja, ljepilo za nokte i rašpica. Ja imam S-he ljepilo i stvarno je odlično. Vjerujem da za ovaj trik već svi znate, ali evo za svaki slučaj LINK da se prisjetite. :) Meni je nokat napukao na istom nezgodnom mjestu kao i Jasmini, a kad sam ga jednom zakeljila držao se sve dok nije skroz narastao. Ja zadovoljna. :)



DODATNI SAVJETI

  • Ukoliko koristite pribor za nokte kao što su grickalice, metalne rašpice i sl. povremeno ih dezinficirajte alkoholom. 
  • Prilikom obavljanja kućanskih poslova obavezno koristite gumene rukavice. Na taj način produžit ćete trajanje laka i ono najbitnije, spriječit ćete isušivanje kože, ali i moguće ozljede na radu. Ja sam rukavice počela koristiti upravo iz ovog zadnjeg razloga. Jednom prilikom kad sam prala suđe porezala sam se na čašu i uspjela sam zaraditi nekoliko šavova na malom prstu. Nakon tog incidenta imam fobiju od staklenih čaša i ne pada mi na pamet prati ih bez rukavica. 
  • Rukama povremeno priuštite neki piling, a ako vam se to neda kao ni meni onda im jednostavno priuštite tretman maslinovim ili kokosovim uljem.
  • Nikad ne koristite nokte kao alat, ne isplati se. Odmah se sjetim prošlog ljeta na poslu i struganja etiketa noktima sa staklene ambalaže. Ne moram ni pričati na što su mi ličili nokti. 
  • I naravno, nemojte zaboraviti da u cijeloj ovoj priči veliku ulogu igraju vitamini i zdrava prehrana. ;)

I to bi ukratko bilo to. Kao što vidite, koristim uglavnom jeftine i svima dostupne proizvode, a ovaj post je dokaz da nema potrebe za skupim proizvodima kako bi nokti izgledali lijepo i zdravo. I minimalan trud čini čuda. :)

A koje proizvode za njegu noktiju i ruku vi koristite?



You May Also Like

27 comments

  1. Ako tražiš kristalnu rašpicu ja toplo preporučam OPI-jevu, kupila sam ju na ebayu i ne mogu biti zadovoljnija njome :) Odličan post i pun korisnih savjeta, ide u favorite! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, stavila sam ju na wish listu :D
      I drago mi je da ti se sviđa post :)

      Izbriši
  2. Odličan post :D Baš ću i ja uskoro svoj izbacivat, malo ponovljeni, ali svaka ti čast, mogu mislit koliko je vrimena uloženo u njega :) Meni je zanimljivo to što virovala ili ne, ja san alergična na te rukavice. Ja i moje kandže redovno peremo suđe i šta sve ne, u priču uvik uključena i žica i nikad im ništa ne bude (kucan o sve drveno oko mene) :) Ža mi je zbog reakcije na 8u1, meni je on najdraži, ne želin ni pomislit šta bi bilo kad bi ostala bez njega, 1 bočica u upotrebi, a 2 uvik u rezervi :D Ja sam uzela kristalnu rašpicu u 1 trgovinici na moru, platila sam jeee neznam točno, 10-15 kn i men' super, stalno je koristim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :D Uf, ja stvarno ne znam kaj bi bez tih rukavica, s obzirom na moju spretnost vjerojatno bi opet završila na šivanju :D Ajde, sva sreća da smo se 8u1 i ja pomirili jer je stvarno odličan, nadam se da me ovaj put ne bude iznevjeril :D Hm, budem si i ja za početak uzela neku jeftiniju, OPI rašpica mi je ipak malo preskupa trenutno...

      Izbriši
  3. Ja sam si kupila bila ovnak, ovdje u cm-u, onako, bila je ok ispočetka al sad imam osjećaj kao da se istupila (?)... a možda su mi samo nokti ojačali XD ja koristim metalnu za skraćivanje i idem u jednom smjeru. A Eveline sam položila zakletvu haha taj lak je spasio moje nokte, da vidiš na šta su ličili prije njega oooooj sramote, to se izlistalo ka suho stablo :D sad sam i višenego zadovoljna noktima, no ne odgovara svima sve :D
    Rukavice koristim uvijek, a počela sam prije jedno godinu dana....i ispočetka se bilo jako teško naviknuti, ali sada i pranje suđa ne mogu zamisliti bez njih :D

    ja ponekad napravim piling ruku, ali ne tolko često, a inače mi je koža normalna i ne pretjerano zahtjevna al uvijek prije spavanja mažem ruke :) i tokom dana ako osjetim da trebam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahah a čuj, i mene je sram dok vidim na kaj su mi ličili nokti prije bloga :D Ja isto u zadnje vrijeme imam naviku namazati ruke kremom prije spavanja, a preko dana se baš i ne sjetim nešto često :D

      Izbriši
  4. Tajna je konačno otkrivena! :D Super post. :)) Moram priznati da mi se čini da nemaš prezahtjevne nokte, moji se listaju ono, baš jako, znam da je to do prehrane i vitamina, a pošto sam, jel, nemarna po pitanju toga, kupila sam ovaj 8u1 i sve me više strah koristiti ga jer u posljednje vrijeme čitam ne baš dobre stvari o njemu. Trudim se rašpati u jednom smjeru, al nekad zaboravim pa udri kud stigneš i onda se čudim dok se izlistaju. :3 :D I ja bi staklenu turpijicu, al sam škrta odvojiti tolke novce za nju. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha fala :D Istina, nisu mi nokti nekaj posebno zahtjevni, al' jedno vrijeme su se bome dosta listali. Kaj se tiče 8u1, nadam se da tebi ne bude stvaral nikakve probleme ;)

      Izbriši
  5. Super post, baš sam i ja razmišljala o tipkanju nečega sličnog, btw imaš predivan oblik noktiju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Šta reći, ovakvih postova nikad dosta :D

      Izbriši
  6. Moji su nokti dosta dobri i isto sam pronašla nekoliko pristupačnih proizvoda s kojima ih držim u dobrom stanju ali kažiprst na desnoj ruci mi uvijek podbaci! Razmišljam o kupnji 8u1 samo za taj jedan nokat :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan članak! Obožavam da čitam o nezi noktiju drugih devojaka, prosto se sva istopim u rečenicama, da svet propada ja bih rekla "Ček, samo još ovo da pročitam". :D
    Definitivno moram probati Garnier kremu i Essence nadlak. Gumene rukavice su mi must have kad perem suđe u poslednje vreme, kad ih nemam bukvalno mi fali nešto.
    Žao mi je što si imala neprijato iskustvo sa 8u1, sreća pa si na vreme shvatila o čemu se radi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Danijela! :) Haha i ja sam takva :D Nadam se da ćeš i ti biti zadovoljna s Essence nadlakom, malo je reći da obožavam ovaj proizvod :)

      Izbriši
  8. Čekala sam ovaj post :) Kad su u pitanju kućanski poslovi apsolutno nikad nisam ni pomislila na rukavice.Nokti su mi strasno pucali i sa 8u1 dok su bilo "kockasti" na krajevima i uvijek su bili nejednaki što me izbacivalo iz takta -.- te sam se odlučila promijeniti im oblik iako baš i nisam ljubitelj "okruglih" noktiju,ali sam se navikla i sad su mi odlični...kuc kuc u drvo! U posljednje vrijeme kao bazni lak koristim Eveline za brži rast noktiju jer želim jako dugačke nokte,čuvajte mi palčeve!Mnogo problema imam sa kožicom,piling koristim redovno (med+šećer) i vrlo je učinkovito.Što hidratantnija krema i mirna Bosna.Obavezno ću da isprobam Essence BTGN volim efekat geliranih noktiju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si konačno zadovoljno s noktima i držim fige da što prije narastu do željene dužine ;)

      Izbriši
  9. Jako ljepi članak stvarno si uložila puno truda da sve lijepo objasniš. Svaka čast <3

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa bilo je i vrijeme da napišeš ovaj post, smatram da ga svaka lakoblogerica treba imati na blogu :D :D :D
    Jao ja sam 8u1 skroz izbacila, nema šanse da ga opet koristim, i mene su boljeli nokti od njega. A i zanemarujem koristiti podlak, pa su mi nokti naravno grozne boje i nisu za vidjeti kad nemam lak. :/ Svakako trebam ne biti lijena!
    I ja koristim metalnu rašpicu za bočnu stranu jer se to s ovim kockastim jednostavno ne može. Ali ih skraćujem grickalicom, s tim da je tvoj način puno bolji jer uvijek imaš nokte željene dužine. Ja svoje pustim da narastu dok nisu predugi i onda ih odrežem do mesa i jako kratak period imam nokte željene dužine. Baš sam glupa :D
    Super post! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se u potpunosti! :D
      Damn, nisam znala da si i ti imala negativna iskustva s 8u1 :S Ja sam mu dala još jednu priliku, i to zadnju, tak' da mu je bolje da se ne igra s mojim živcima :D
      Hahaha koji si ti smeh xD Al' bolje i tak nego da ih odrežeš zato kaj si ih skršila :D
      Zahvaljujem! :)

      Izbriši
  11. danas nije vrijeme za fotkanje jer je vani koma, pa sam baš razmišljala o ovakvom postu... a onda se suopčim s mojim noktima i zanokticama koje su, jelte, takve kakve jesu (čitaj kriminalne) pa mi se čini da to baš i nema nekog smisla :P
    ni krpljenje noktiju mi nikako ne pomaže :P
    i super ti je post, odoh sad plakat nad svojim noktima ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma rijetko koji dan je stvoren za fotkanje i to me baš izluđuje, ah bude i ta zima valjda uskoro prošla :D Nadam se da bude uskoro post na ovu temu i u nail crazy verziji :D
      I hvala :)

      Izbriši
  12. Odličan post, ja sam dugo grickala nokte, sada sam odlučila da prestanem i pročitam neke postove o noktima, pa sam naišla na ovaj ii oduševila se, samo tako nastavi:) ♥

    Poseti moj blog♥

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa :) Nadam se da ćeš što prije uzgojiti nokte željene dužine :)

      Izbriši
  13. Ja sam koristila eveline 8u1 lak godinu dana i nokti su mi bili cvrsti za ne povjerovati medjutim u zadnje vrijeme pocelo mi se pojavljivati bijela fleka na noktima i kao da mi se nokti listaju iznutra,zatim crne sitne skoro neprimjetne crtice na noktima,cak mi nokat jedan poceo modriti!Dal je to od predzgo koristenja laka ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, ne znam stvarno od čega je, ali preporučila bi ti da za svaki slučaj napraviš malu pauzu od Eveline laka. Probaj Essence Ultra Strong Nail Hardener, on je isto odličan i ja s njim nikad nisam imala nikakvih problema :)

      Izbriši
  14. Ja sam koristila eveline 8u1 lak godinu dana i nokti su mi bili cvrsti za ne povjerovati medjutim u zadnje vrijeme pocelo mi se pojavljivati bijela fleka na noktima i kao da mi se nokti listaju iznutra,zatim crne sitne skoro neprimjetne crtice na noktima,cak mi nokat jedan poceo modriti!Dal je to od predzgo koristenja laka ili?

    OdgovoriIzbriši

Thank you for visiting my blog! Have a nice day! :)